S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Poctivý guláš z diviny: Recept na dokonalú chuť z kotlíka

04.03.2025

Poctivý guláš z diviny: Recept na dokonalú chuť z kotlíka

Varenie guláša v kotlíku je zážitok, ktorý spája skvelé jedlo a dobrú spoločnosť. Ak máte chuť na tradičný guláš z diviny, pripravte si 20 litrový smaltovaný kotlík, kvalitné suroviny a dostatok času na pomalé varenie nad ohňom. V tomto recepte vám ukážeme, ako dosiahnuť bohatú chuť a správnu konzistenciu, aby bol váš guláš dokonalý.

GULÁŠ Z DIVINY V 20-LITROVOM SMALTOVANOM KOTLÍKU


Divinový guláš patrí medzi skvosty slovenskej kuchyne. Varenie pod holým nebom, vôňa dymu a pomaly sa variaci guláš v smaltovanom kotlíku vytvárajú dokonalú atmosféru. Ak chcete pripraviť poctivý guláš z diviny, ste na správnom mieste!


Prečo variť guláš v smaltovanom kotlíku?


Smaltovaný kotlík s objemom 20 litrov je ideálny na varenie väčších porcií guláša, či už pre rodinu, alebo partiu priateľov. Smaltovaný povrch zaisťuje rovnomerné rozloženie tepla a zabraňuje pripáleniu. V kombinácii s kotlinou, v ktorej horí bukové drevo, dosiahnete autentickú chuť, akú nenapodobní žiadna kuchynská doska.


Ak ešte nemáte kvalitný smaltovaný kotlík s kotlinou, pozrite si našu ponuku na ikotliky.sk alebo topkotliky.cz, kde nájdete široký výber za skvelé ceny.
Recept na poctivý guláš z diviny


Tento recept je určený pre 20-litrový smaltovaný kotlík, takže je ideálny pre 15 – 20 osôb.


Ingrediencie:

• 5 kg diviny (jeleň, daniel, srnec alebo diviak)

• 1,5 kg cibule

• 1 kg zemiakov

• 200 g slaniny

• 6 strúčikov cesnaku

• 4 červené papriky

• 4 paradajky alebo 200 g paradajkového pretlaku

• 1 l červeného vína

• 4 PL sladkej mletej papriky

• 1 PL pálivej papriky (voliteľné)

• 2 PL majoránu

• 2 bobkové listy

• 1 PL celého čierneho korenia

• 1 PL celého nového korenia

• 1 PL soli (podľa chuti)

• 2 litre hovädzieho vývaru alebo vody

• 0,5 litra oleja alebo masti


Kotlík s kotlinou

Postup prípravy guláša z diviny


1. Príprava kotliny a kotlíka
Najskôr si pripravte kotlinu na drevo. Použite suché bukové drevo, ktoré horí dlho a vytvára silný žiar. Na kotlinu položte 20-litrový smaltovaný kotlík, nalejte olej alebo rozpustite masť a nechajte ho zahriať.
2. Opečenie slaniny a cibule
Slaninu nakrájajte na malé kúsky a opečte ju do zlatista. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezíska hnedastú farbu – to je základ skvelého guláša!
3. Pridanie mäsa a korenín
Do kotlíka vložte na kocky nakrájanú divinu a prudko ju opečte zo všetkých strán. Pridajte soľ, čierne a nové korenie, bobkové listy, sladkú i pálivú papriku a premiešajte.
4. Podliatie a dusenie
Keď mäso pustí šťavu, zalejte ho červeným vínom a nechajte pár minút odpariť alkohol. Potom prilejte vývar alebo vodu, aby bolo mäso takmer ponorené. Prikryte pokrievkou a nechajte guláš pomaly variť 2 – 3 hodiny.
5. Pridanie zeleniny a dochutenie
Keď je mäso takmer mäkké, pridajte nakrájanú papriku, paradajky, cesnak a majorán. Zemiaky pridajte 30 minút pred dokončením, aby sa nerozvarili.
6. Finálne dochutenie a podávanie
Po 3 hodinách by mal byť guláš krásne hustý a voňavý. Ochutnajte a podľa potreby dosolte alebo pridajte korenie. Podávajte s čerstvým chlebom alebo domácimi haluškami.

 
Tipy na dokonalý guláš


✔ Na varenie použite smaltovaný kotlík, ktorý zachová prirodzenú chuť surovín

.✔ Dlhé pomalé varenie na ohni je kľúčom k dokonalému gulášu – neponáhľajte sa!

✔ Divinu marinujte v červenom víne deň pred varením, aby bola jemnejšia.

✔ Drevo do kotliny si vyberajte starostlivo – bukové drevo je najlepšie na udržiavanie rovnomerného žiaru.


Kde kúpiť kvalitný kotlík a príslušenstvo?
Ak hľadáte smaltované kotlíky, kotliny, drevené varechy a pokrievky, pozrite si našu ponuku:

ikotliky.sk – Kotlíky a kuchynské potreby

topkotliky.cz – Najlacnejšie kotliny a kotlíky v Česku


Varenie guláša v kotlíku je nielen kulinársky zážitok, ale aj spoločenská udalosť. Skúste tento recept a podeľte sa o svoje dojmy! Ak máte vlastné tipy na guláš z diviny, napíšte nám do komentárov.
Dobrú chuť a príjemné chvíle pri ohni

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NDBmY