GULÁŠ Z DIVINY V 20-LITROVOM SMALTOVANOM KOTLÍKU
Divinový guláš patrí medzi skvosty slovenskej kuchyne. Varenie pod holým nebom, vôňa dymu a pomaly sa variaci guláš v smaltovanom kotlíku vytvárajú dokonalú atmosféru. Ak chcete pripraviť poctivý guláš z diviny, ste na správnom mieste!
Prečo variť guláš v smaltovanom kotlíku?
Smaltovaný kotlík s objemom 20 litrov je ideálny na varenie väčších porcií guláša, či už pre rodinu, alebo partiu priateľov. Smaltovaný povrch zaisťuje rovnomerné rozloženie tepla a zabraňuje pripáleniu. V kombinácii s kotlinou, v ktorej horí bukové drevo, dosiahnete autentickú chuť, akú nenapodobní žiadna kuchynská doska.
Ak ešte nemáte kvalitný smaltovaný kotlík s kotlinou, pozrite si našu ponuku na ikotliky.sk alebo topkotliky.cz, kde nájdete široký výber za skvelé ceny.
Recept na poctivý guláš z diviny
Tento recept je určený pre 20-litrový smaltovaný kotlík, takže je ideálny pre 15 – 20 osôb.
Ingrediencie:
• 5 kg diviny (jeleň, daniel, srnec alebo diviak)
• 1,5 kg cibule
• 1 kg zemiakov
• 200 g slaniny
• 6 strúčikov cesnaku
• 4 červené papriky
• 4 paradajky alebo 200 g paradajkového pretlaku
• 1 l červeného vína
• 4 PL sladkej mletej papriky
• 1 PL pálivej papriky (voliteľné)
• 2 PL majoránu
• 2 bobkové listy
• 1 PL celého čierneho korenia
• 1 PL celého nového korenia
• 1 PL soli (podľa chuti)
• 2 litre hovädzieho vývaru alebo vody
• 0,5 litra oleja alebo masti
Postup prípravy guláša z diviny
1. Príprava kotliny a kotlíka
Najskôr si pripravte kotlinu na drevo. Použite suché bukové drevo, ktoré horí dlho a vytvára silný žiar. Na kotlinu položte 20-litrový smaltovaný kotlík, nalejte olej alebo rozpustite masť a nechajte ho zahriať.
2. Opečenie slaniny a cibule
Slaninu nakrájajte na malé kúsky a opečte ju do zlatista. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezíska hnedastú farbu – to je základ skvelého guláša!
3. Pridanie mäsa a korenín
Do kotlíka vložte na kocky nakrájanú divinu a prudko ju opečte zo všetkých strán. Pridajte soľ, čierne a nové korenie, bobkové listy, sladkú i pálivú papriku a premiešajte.
4. Podliatie a dusenie
Keď mäso pustí šťavu, zalejte ho červeným vínom a nechajte pár minút odpariť alkohol. Potom prilejte vývar alebo vodu, aby bolo mäso takmer ponorené. Prikryte pokrievkou a nechajte guláš pomaly variť 2 – 3 hodiny.
5. Pridanie zeleniny a dochutenie
Keď je mäso takmer mäkké, pridajte nakrájanú papriku, paradajky, cesnak a majorán. Zemiaky pridajte 30 minút pred dokončením, aby sa nerozvarili.
6. Finálne dochutenie a podávanie
Po 3 hodinách by mal byť guláš krásne hustý a voňavý. Ochutnajte a podľa potreby dosolte alebo pridajte korenie. Podávajte s čerstvým chlebom alebo domácimi haluškami.
Tipy na dokonalý guláš
✔ Na varenie použite smaltovaný kotlík, ktorý zachová prirodzenú chuť surovín
.✔ Dlhé pomalé varenie na ohni je kľúčom k dokonalému gulášu – neponáhľajte sa!
✔ Divinu marinujte v červenom víne deň pred varením, aby bola jemnejšia.
✔ Drevo do kotliny si vyberajte starostlivo – bukové drevo je najlepšie na udržiavanie rovnomerného žiaru.
Kde kúpiť kvalitný kotlík a príslušenstvo?
Ak hľadáte smaltované kotlíky, kotliny, drevené varechy a pokrievky, pozrite si našu ponuku:
• ikotliky.sk – Kotlíky a kuchynské potreby
• topkotliky.cz – Najlacnejšie kotliny a kotlíky v Česku
Varenie guláša v kotlíku je nielen kulinársky zážitok, ale aj spoločenská udalosť. Skúste tento recept a podeľte sa o svoje dojmy! Ak máte vlastné tipy na guláš z diviny, napíšte nám do komentárov.
Dobrú chuť a príjemné chvíle pri ohni